Osteoporoza

Auzim mereu în jurul nostru femei îngrijorate, pe bună dreptate, de apariția, persistența sau agravarea osteoporozei. Merg regulat la consult medical, fac osteodensimetrie, iau medicamente sofisticate și scumpe. Ori de câte ori au ocazia, fac schimb de impresii și sunt extreme de îngrijorate de evoluția progresivă a bolii lor, în ciuda eforturilor, mai ales financiare depuse.

Pe mine, ca medic,  m-au impresionat întotdeauna femeile de la țară. Atât cele tinere, dar mai ales cele în vârstă, care muncesc zi-lumină în casă, în grădină, la câmp. Uitați-vă în piață la femeile în vârstă care vând la tarabă, arată mai bine decât consătenele lor mai tinere. Sunt mai sprintene și parcă mai “dezghețate”, iar față de orășencele de aceeași vârstă arată indiscutabil mai bine. De ce?

Osul, ca orice structură vie, este supus continuu unui proces de reînnoire a masei osoase, astfel încât osul este înlocuit constant pe tot parcursul vieții, adaptându-se forțelor mecanice la care este supus.

 

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza nu este o boală, este mai degrabă un semnal că organismul a ajuns să  funcționeze pe avarie.

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase cu alterarea microstructurii țesutului osos, ceea ce duce la scăderea rezistenței mecanice a oaselor, culminând cu producerea de fracturi.

Cauza? Stilul de viață “modern”.

 

În ce condiții apare, se tratează sau se previne osteoporoza?

Doctorul Robert O. Young spunea că osteoporoza este determinată de “un stil de viață inversat, un stil de a gândi și de a mânca dat peste cap”.

Osteoporoza afectează una din șase femei și unul din nouă bărbați cu vârsta de peste 50 de ani. Până la vârsta de douăzeci de ani, bilanțul procesului de remodelare osoasă este pozitiv, adică masa osoasă creată este mai mare decât masa osoasă eliminată. Între 20-30 de ani masa osoasă este staționară, având structura constantă. După 30-40 de ani apare o degradare lentă, continuă, masa osoasă nou creată fiind mai redusă decât masa osoasă eliminată.

Această afecțiune poate apărea și la categoriile de vărstă tinere ca urmare a unei alimentații fără discernământ și/ sau a curelor de slăbire sărace în calciu și elemente nutritive esențiale

Importanța alimentației în constituirea unui sistem osos sănătos este primordială.

Tratarea osteoporozei constă în schimbarea stilului de viață, al modului de a gândi, al modului de a exista, al modului de a mânca.

 

Cum prevenim și ameliorăm osteoporoza printr-un stil de viață sănătos?

Alimentația. O alimentație simplă, nepretențioasă, nesofisticată ar trebui să o avem zilnic în trei mese (fără gustări, fără fructe între mese, fără “ciuguleală” de nimicuri). Alimentația noastră zilnică obligatoriu trebuie să conțină calciu, vitamina D și vitamina K.

Calciul este esențial pentru reconstrucția osoasă. Doza zilnică necesară este de 1000 - 1500 mg pe care trebuie să o luăm în totalitate din alimente, nu din suplimente nutritive sau medicamente. Cel mai valoros aliment îl constituie laptele și produsele lactate - dar, atenție, nedegresate, adică laptele și derivatele cu conținut de grăsimi de peste 3,5%. Odată cu degresarea scade drastic și conținutul în calciu. Colesterolul crescut și lipidele totale sangvine, care vă dau atât bătaie de cap, nu vor crește datorită lactatelor consumate (dar asta constituie un alt subiect de discutat).

Vitamina D, alt element important al dietei voastre, trebuie să se găsească zilnic 400-800 U.I. în mâncarea dumneavoastră. Îl veți găsi în pește gras de apă sărată (somon, macrou, hering, gălbenuș de ou).

Vitamina K se regăsește în legume verzi: salată verde, spanac, broccoli, varză de Bruxelles.

 

Expunerea la soare. În anotimpul cald este esențială pentru refacerea rezervelor de vitamina D a organismului uman. Să nu uităm că în piele există provitamina D care, sub acțiunea razelor ultraviolete, se transformă în vitamina D. Odată cu înaintarea în vârstă, scade producția de vitamina D la nivelul pielii. La 70 de ani producția de vitamina D la nivel cutanat este cu 50% mai mică decât la 20 de ani. Prezența ei este importantă, deoarece reglează utilizarea calciului la nivel celular. Deci profitați din plin de anotimpul cald. Zilnic trebuie să vă expuneți la soare fără cremă de protecție solară.  10 - 15 minute vă vor aduce între 6000-10 000 U.I. de vitamina D, în funcție de calitatea pielii dumneavoastră, mai deschisă sau mai închisă la culoare. Nicio afecțiune cronică (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, sechele AVC) nu se va agrava în 15 minute de stat la soare dimineața între 10-11.

 

Renunțarea la fumat. Este demonstrat că nicotina determină o absorbție scăzută de calciu. La femei, nicotina inhibă efectul protector al estrogenilor asupra oaselor, astfel încât osteoporoza se instalează mai devreme la fumătoare. S-a constatat că renunțarea la fumat încetinește pierdea în exces a masei osoase, chiar la vârste înaintate.

 

Mișcarea moderată, sistematică, zi de zi. Eforturile fizice sunt esențiale pentru organism de-a lungul întregii vieți. Viața extrem de activă a copilului și adolescentului, mai ales în aer liber permite constituirea unui schelet osos sănătos și rezistent cu o masă osoasă bine structurată. S-a constatat că la femeile cu menopauză, exercițiile fizice, mersul pe jos, munca în aer liber, ajută la o bună restructurare osoasă, cu o pierdere redusă a masei osoase. S-a constatat că scheletul se regenerează și se fortifică dacă este supus la solicitări fizice constante.

 

Păstrarea unei greutăți normale (nici subponderal, nici supraponderal). O greutate mai mică de 90% din greutatea ideală vulnerabilizează oasele încă din adolescență. O greutate prea mare împiedică o activitate fizică normală, suprasolicitând scheletul și articulațiile cu o încărcare mai mare decât poate duce.

 

Limitarea consumului de alcool. Un consum zilnic de 50 - 70 ml de alcool este devastator asupra sistemului osos, chiar și la o vârstă tânără. Alcoolul determină, prin acțiunea sa diuretică, o pierdere mare de calciu, dublată de o dietă dezechilibrată prin aport inadecvat de calciu și vitamina D.

 

Eliminarea băuturilor carbogazoase. Acestea vulnerabilizează sistemul osos indiferent de vârstă deoarece împiedică absorbția calciului la nivelul tubului digestiv. Dacă doriți o băutură răcoritoare, faceți acasă o citronadă clasică, ca pe vremea bunicii, este mult mai sănătoasă.

 

Consum moderat de cafea. Cofeina (în exces) determină pierderea calciului prin urină. De aceea este necesară limitarea consumului de cafea la cel mult două cești pe zi, cu un aport corespunzător de calciu și vitamina D.

 

Limitarea consumului sării de bucătărie. Trebuie redus pentru că determină scăderea absorbției de calciu la nivelul tubului digestiv. Se recomandă consumarea a 6 g de sare pe zi.

 

Controlarea stresulului cotidian. Nu veți schimba nimic din ceea ce este dat să se întâmple. Gândiți-vă că cei din jurul vostru trebuie să-și trăiască singuri “lecția de viață”, fără ajutor din afară. Adrenalina și hormonii de stres sărăcesc organismul de mineralele necesare remanierii osoase.

 

Atenție la efectele medicamentelor. Unele medicamente (cortizonul, antidepresivele) atrag după sine o eliminare necontrolabilă a calciului sau limitează absorbția lui.

 

Cum mă pot asigura că alimentația mea e echilibrată?

Vă așteptăm în cadrul clinci Inteligent Life pentru a vă prezenta programul Metabolic Balance. Acest program de nutriție echilibrată vă pune la dispoziție toată muniția necesară pentru a preveni sau ameliora osteoporoza. Cu un plan alimentar echilibrat și diversificat îți poți asigura sănătatea optimă a oaselor până la vârste înaintate.

Prevenirea osteoporozei ține de o viață simplă, echilibrată și fără excese.