Consumul excesiv de zahăr – efecte, implicații, riscuri

Foarte mulți oameni consumă dulciurile ca pe un “bonus” dat de viață sau pentru sentimentul de securitate. Dar, după cum uitarea prin consum de alcool se diluează o dată cu metabolizarea ultimului mililitru, așa și sentimentul de protecție și securitate dispare după metabolizarea ultimului microgram de zahăr.

 

Riscuri de sănătate asociate cu consumul de zahăr

Consumat în exces, zahărul este un dușman ascuns cu o multitudine de fețe urâte, toate extrem de periculoase.

  • Obezitate și diabet
  • Producția în exces de “factor inflamator endogen” ce afectează articulațiile și arterele
  • Accentuarea procesului de îmbătrânire
  • Depunerea de grăsimi în celula hepatică – steatoza hepatică și ciroza
  • Grave perturbări ale metabolismului lipidic cu dislipidemii, până la afectarea “factorului neurotrofic” BDNF încriminat în memoria pe termen lung și gândirea superioară

La toate aceste consecințe nefaste ar trebui să ne gândim zilnic, atunci când consumăm zahăr, sucuri și dulciuri, necontrolat, compulsiv.

Consumul crescut de zahăr, întotdeauna se însoțește de o dietă dezechilibrată și un stil de viață inadecvat.

 

Implicațiile hormonale ale consumului de zahăr

Consumul sistematic de zahăr determină, ca și consumul de heroină, o eliberare crescută de dopamină la nivel cerebral, inducând o stare de bine și fericire. La încetarea consumului, manifestările apar în cel mai scurt timp, creierul dorind starea de fericire, indiferent de cine o furnizează, drogurile sau zahărul.

Starea de oboseală, amețeli, nervozitate, sete, dureri de cap, dorința de a mânca dulce, reprezintă semnale de alarmă, organismul funcționând pe avarie. Sunt semnale că sănătatea este în mare pericol.

 

Cât zahăr e recomandat să consum zilnic?

Este întrebarea pertinentă, pe care cred că foarte mulți dintre noi o au în minte, atunci când își dau seama că au “întrecut” limita sau când “excepția” se repetă cam des. Reglementările sunt cam “seci” și vin cu cifre care ne cam sperie. În 2002 OMS recomanda a se consuma 50gr zahăr pe zi, iar în prezent 25 gr pe zi.

Schimbarea apare datorită “epidemiei” de diabet la nivel mondial și a multor altor maladii ce țin de un consum crescut de zahăr.

Nu este vorba numai de zahărul din cafea sau ceai. În cele 25 de grame/zi intră și cel din lactate și brânzeturi, conserve din legume-fructe-carne-pește, din mezeluri, dulciuri și mai ales din băuturile răcoritoare nelipsite din coșul de cumpărături al prea multor oameni.

Așadar, dulciurile trebuie consumate doar la câte o ocazie specială, pentru a sublinia importanța evenimentului, ar trebui mâncat “dulcele” ca pe ceva deosebit, foarte bun, o simfonie de gusturi și arome.

 

Soluții pentru o nutriție echilibrată

  • Dulciurile trebuie înlocuite cu fructe și legume
  • Să consumăm cât mai multe alimente gătite în casă. Așa putem controla cantitatea de zahăr
  • Atenție la conținutul de zahăr al alimentelor pe care nu le-am suspecta de un conținut ridicat de zahăr și îndulcitori: produsele de panificație, murăturile, sosurile, mezelurile procesate
  • Să avem un plan alimentar echilibrat prin care să ne asigurăm toți macro și micronutrienții – astfel pofta de dulce se va reduce natural

 

Filosofia sănătoasă e simplă. Putem consuma orice, cumpătat, cu mare măsura. Echilibrul și Moderația trebuie să fie deviza fiecărei zile trăite.