Obezitatea infantilă

În România, există copii obezi cu vârsta mai mică de 5 ani și numărul lor este în continuă creștere. Țara noastră este pe locul 2 la obezitate infantila în Europa, după Malta.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că obezitatea este boala secolului XXI, reprezentând o gravă problemă de sănătate publică. Fenomen îngrijorător, obezitatea infantilă, se află în top în statisticile OMS și naționale,  trăgând un semnal de alarmă asupra viitorului incert al sănătății acestor copii. OMS preciza în 2013, că la nivel mondial existau 42 de milioane de copii obezi cu vârsta mai mică de 5 ani.

Conform datelor Centrului de Statistică al Ministerului Sănătății, 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali, iar 1 din 10 are greutatea unui adult.

Încă din timpul vieții intrauterine se conturează starea de sănătate/boală a viitorului copil. Diabetul matern, obezitatea, hiperglicemia din ultimul trimestru de sarcină au influență negativă asupra dezvoltării fătului, cu repercusiuni nefaste asupra sănătății viitoarei ființe umane.

 

CAUZELE OBEZITĂȚII INFANTILE

1.    O alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ, care abundă în grăsimi și carbohidrați, este total contraindicată copiilor. Nu ar trebui oferite alimente procesate, în special mezeluri și conserve.

La fel de contraindicate sunt dulciurile. Acestea ar trebui consumate ocazional, în circumstanțe deosebite (zi de naștere, onomastică, sărbători). În schimb ar trebui consumate zilnic legume și fructe, mai ales fructele de sezon. Sunt foarte bogate în vitamine, minerale, glucoză, fructoză, fibre.

Este indicat a se consuma fructul ca atare, nu sub forma de suc – privați organismul de fibrele vegetale cu rol important în procesul de digestie și absorbție de la nivel intestinal.

La fel de nocivi sunt cartofii prăjiți, ca de altfel toată mâncarea tip fast-food, fiind extrem de bogată în carbohidrați și grăsimi nesănătoase. Oricât de mult ne-am iubi copii, nu ar trebui să oferim drept recompensă/ stimulent dulciuri sau masa în oraș la fast-food.

2.    Nu obișnuiți copilul cu telefonul mobil, tableta sau laptop-ul și nu încurajați timpul petrecut în fața televizorului.

Timpul astfel petrecut îl privează de activitatea fizică. Indiferent sub care formă, activitatea fizică este extrem de benefică pentru sănătatea copilului. Fie că înoată, joacă tenis, dansează, se joaca în parc sau în curtea casei, activitatea fizica este implicată direct în dezvoltarea armonioasă a copilului.

În plus, Tv-ul îl expune la reclamele la produse alimentare, sucuri, dulciuri, înghețată, ciocolată, sporindu-i curiozitatea și apetitul pentru lucruri total neindicate.

3.    Băuturile dulci conțin doar substanțe chimice, zahăr/îndulcitori și multe calorii. Învățați copii să bea apă. Este mult mai sănătoasă și, în plus, copilul va fi hidratat.

Cel mai bun exemplu pentru copii sunt părinții. Dacă ei se vor hrăni corect, simplu, echilibrat și în limitele bunului simț și copii se vor hrăni după modelul părinților. Din educație face parte și modalitatea de a te hrăni (ce mâncăm, cum mâncăm, când mâncăm, unde mâncăm).

Cea mai bună mâncare este cea pregătită acasă și mâncată împreună cu familia, la masă. Din orice masă, oricât de simplă ar fi prin conținut, faceți-o să fie specială. Copilul o va înregistra și o va ține minte ca pe o amintire frumoasă, cu gust și miros deosebit, pentru că atmosfera caldă a căminului dă gust și savoare mâncării.

 

Sfaturi

  • nu subestimați obezitatea copilului
  • nu considerați că este o problemă pe care vârsta o rezolvă de la sine. De cele mai multe ori precedă diverse boli ale adultului tânăr (infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat)
  • suferința psiho-emoțională legată de greutate și imagine corporală trebuie luată în calcul la copii și adolescenți. Această suferință lasă amprenta cea mai nefastă asupra echilibrului neuropsihic și emoțional al copilului, adolescentului și tânărului.
  • din absolut toate aceste considerente este indicat a cere sfatul și părerea autorizată a unui specialist

 

Metabolic Balance poate ajuta cu un plan alimentar sănătos

În ultimii ani, nutriția a cunoscut o evoluție fără precedent pe baza cercetărilor și observațiilor clinice. Conceptul de nutriție Metabolic Balance este expresia cea mai elocventă a respectului și responsabilității față de viața și sănătatea umană. 

Metabolic Balance nu este o dietă sau o cură de slăbire. Este un stil de viață adaptat fiecărei persoane în parte, concretizat într-un plan de nutriție personalizat, adresat punctual fiecărui individ.

Programul de nutriție personalizat este realizat în funcție de:

  • starea de sănătate/boală
  • analize de laborator (36 de constante biologice)
  • vârstă, sex, înălțime, greutate, activitate fizică zilnică

Alimentele din plan (cantitativ și calitativ) sunt alese în funcție de biochimia fiecărui individ – răspunzând concret nevoilor biologice personale ale copilului sau adultului. Alimentele sunt selecționate ținând cont și de preferințele alimentare, intoleranțe, aversiuni și alergii.

Pe baza planului de nutriție Metabolic Balance, se slăbește fără înfometare, fără frustrare, fără deprecierea stării de sănătate sau agravarea bolii existente.

Scăderea în greutate duce la creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile forțe, la îmbunătățirea relațiilor interumane cu ceilalți copii și adolescenți.

Normalizarea analizelor de laborator (glicemie, colesterol, trigliceride etc) și o îmbunătățire evidentă a calității vieții copilului, vă vor răsplăti din plin perseverența și încrederea în personalitatea puternică a copilului dumneavoastră.

Atât copilul, cât și părintele, vor beneficia de îndrumare, supraveghere și consiliere pentru buna aplicabilitate a planului de nutriție, astfel încât acesta să nu devină o problemă sau o sancțiune de viața părinte-copil.

Copilul va fi cântărit periodic pentru a se urmări pierderea în greutate numai prin scăderea țesutului adipos, nu prin scăderea țesutului muscular sau/și osos, lucru deosebit de important pentru sănătatea unui copil. Totul trebuie să decurgă de la sine, simplu și natural sub atenta îndrumare a medicului-consilier de nutriție personal.